Heeft u vragen over onze diensten?

Neem gerust contact met ons op

085 - 047 5300
Maandag t/m donderdag
8:30 uur - 16:30 uur
Vrijdag
8:30 uur - 12:00 uur
Stel uw vraag

Persbericht: brief aan informateur Plasterk

31 januari 2024

Opnieuw vragen de gezamenlijke ouderenzorgorganisaties aandacht. In een brief aan informateur Plasterk vragen ze het mes van de keel te halen en ruimte te geven de zorg anders te organiseren en te investeren in de zorgmedewerkers. Het persbericht geeft een samenvatting van de brief. Een van de verzoeken: wijs een minister van ouderenzorg aan, die voor de ouderenzorg opkomt en de veranderingen in de zorg goed kan begeleiden.

PERSBERICHT: Oproep aan informateur: zorg voor rust in de ouderenzorg

Ga door met de ingezette transitie van de ouderenzorg. Maar geef de sector de komende vier jaar ook rust op financieel vlak. Door de financiële kortingen van het vierde kabinet Rutte terug te draaien. En de sterk gestegen lonen en andere kosten te compenseren. Die oproep doen 27 ouderenzorginstellingen uit het noorden van Nederland aan de partijen die in gesprek zijn over een nieuwe coalitie. Hun oproep is hier te lezen in een brief aan informateur Plasterk.

“De zorg staat onder enorme druk, we maken ons grote zorgen”, aldus de ouderenzorginstellingen in hun oproep. “We willen de transitie maken naar meer combinaties van zorg van onze kundige mensen en informele zorg vanuit naasten en dorps-/ buurtgenoten. Die ontwikkeling wordt ons heel moeilijk gemaakt door financiële kortingen. Bovendien vertrekken daardoor medewerkers uit onze sector, terwijl de druk op de arbeidsmarkt steeds groter wordt”.

Rust nodig

De 27 organisaties geven aan rust nodig te hebben op financieel vlak. Dat betekent voldoende compensatie voor gestegen kosten en een structurele en stabiele financiering. Tijdelijke middelen bieden geen structurele oplossing. “We vragen ons als sector het mes van de keel te halen en ons ruimte te geven de zorg anders te organiseren en te investeren in onze mensen”.

Verzorgingshuizen

In de brief reageren de ouderenzorgorganisaties ook op plannen om de verzorgingshuizen weer in ere te herstellen. De organisaties geven aan niet te geloven in die oplossing. “Een goede balans tussen zorg in huizen en zorg thuis is de oplossing, niet het terugverlangen naar de oplossingen die we van vroeger kennen. Alleen investeren in steen en uitbreiden van het aantal ‘bedden’ zal een desinvestering blijken, omdat de arbeidsmarkt steeds meer onder druk staat, zijn er straks gewoonweg onvoldoende medewerkers om de zorg te leveren”.

Toekomst

Tot slot kijken de 27 organisaties vooruit in hun brief aan de informateur door het belang te benadrukken van het goed begeleiden van de zorgtransitie. “Wij merken als ouderenzorgorganisaties dat we hard ons best moeten doen om aan bewoners, hun familie en naasten, verzekeraars en de politiek uit te leggen dat wij niet als enigen dat probleem kunnen oplossen. Van de overheid verwachten we dat zij mensen actief informeren over de uitdagingen waar de vergrijzing ons als land voor stelt. Dat raakt iedereen. We hebben een minister van ouderenzorg nodig die de transitie goed kan begeleiden”.

Onze locaties

Locaties zorg

Van Julsingha
Koningin Wilhelminapark 23
9934 EH Delfzijl
T: 085 - 047 5300
Hunsingoheerd
Borgweg 100
9981 CJ Uithuizen
T: 085 - 047 5300
De Mieden
Hoofdstraat 61a
9982 AB Uithuizermeeden
T: 085 - 047 5300

Locaties thuis diensten

Noorderzorg Thuis
Koningin Wilhelminapark 23
9934 EH Delfzijl
T: 085 - 047 5300
Noorderzorg Dagbesteding
Koningin Wilhelminapark 23
9934 EH Delfzijl
T: 085 - 047 5300