Heeft u vragen over onze diensten?

Neem gerust contact met ons op

085 - 047 5300
Maandag t/m donderdag
8:30 uur - 16:30 uur
Vrijdag
8:30 uur - 12:00 uur
Stel uw vraag

Bezuinigingen ouderenzorg: transitie gaat te snel

5 februari 2024

In het artikel van Wilbert Zuil in Zorgvisie legt Alexandra Tuin, bestuurder van Noorderzorg, uit voor welke uitdagingen de ouderenzorgorganisatie staat.

De transitie van intramurale ouderenzorg naar zorg in een thuisomgeving gaat voor sommige instellingen te snel, vertelt Alexandra Tuin, bestuurder van het Groningse Noorderzorg. Door lagere opbrengsten per cliënt ziet zij zich gedwongen om ook minder medewerkers in te zetten. Tegelijk ziet de bestuurder hoge kosten voor allerlei kostenposten, inclusief de loonkosten die met zo’n 15 procent zijn gestegen. “Op al die gestegen kosten zit een compensatie van 6 procent. Dat betekent dat we 8 procent niet vergoed krijgen.”
“Nou zijn er wel allerlei incidentele potjes waar we recht op hebben, maar alleen daarvoor heb ik al één subsidiemedewerker nodig om dat allemaal uit te zoeken en bij te houden”, vervolgt Tuin. “Want er zijn zoveel regelingen en het is allemaal tijdelijk en niet structureel. Wij willen gewoon heel graag dat er in ieder geval structureel gecompenseerd wordt op de extra kosten die er zijn.”

Afstemmen
Tuin vertelt niet actief medewerkers te ontslaan. “Maar je schaalt natuurlijk de personeelsmix af op basis van inkomsten per zorgprofiel.” Tuin pleit samen met andere noordelijke zorgorganisaties voor meer financiële steun. De grootste uitdaging van de bestuurder is het afstemmen van die inkomsten per zorgprofiel met de inzet van personeel. In 2022 boekte de instelling een verlies van 2 miljoen euro. Gevolg is onder andere dat de roosters aangepast worden met minder tijd beschikbaar per cliënt. “En dan krijg je dat inderdaad de werkdruk als hoger wordt ervaren”, vertelt de bestuurder. “Want doordat je met minder mensen bent, hebben medewerkers voortdurend het gevoel dat ze moeten haasten en onvoldoende tijd hebben om de bewoners de zorg te geven die ze nodig hebben. Uiteindelijk gaat dat voor het gevoel van de medewerkers ten koste van de kwaliteit van de zorg.”

Bezuiniging ondersteunende functies
Ontslagen vallen er dan wel niet, maar er wordt wel bezuinigd op ondersteunende functies. Op het moment dat mensen vertrokken of wanneer contracten afliepen, werd kritisch gekeken of de functie opnieuw werd ingevuld. Zo is bijvoorbeeld het aantal teamcoaches verlaagd van drie naar één. Dat betekent dat zorgmedewerkers zelf meer moeten doen. “Stel dat er nieuw beleid is of er zijn nieuwe procedures of nieuwe ontwikkelingen, dan is daar coaching en begeleiding voor. Die is er nu minder. Dus het gaat om hoe je medewerkers ondersteunt in hun werk.” “Op het moment dat wij arbeidstijden van zorgmedewerkers aanpassen en we zijn bezig om de personele inzet te veranderen op basis van de zorgprofiel-mix, dan laat je uiteindelijk ook medewerkers gaan of je kijkt of ze op een andere locatie ingezet kunnen worden. Dat is uiteindelijk een soort passief reorganiseren. Normaal gesproken zou je meer medewerkers inzetten, we leveren hierop in. Hiermee staat de zorg flink onder druk.”

Steun
Maar de ouderenzorg moet toch ook meer zorg thuis verlenen en met minder personeel toe? “Iedereen staat ook achter die visie en die beweging”, aldus Tuin. “Langer thuis, zorg op afstand, samenwerking met informele zorg, deze kant gaan we op. Maar wat je nu nog ziet is dat zzp4 bijvoorbeeld nog wel wordt opgenomen in het verpleeghuis, dat zal verplaatsen naar thuis. Het zorgkantoor in onze provincie geeft aan dat alles naar vpt en mpt moet, dit kost gewoon tijd. Want, wat als je een intramuraal gebouw hebt met allemaal grote ruimtes, een keuken en een restaurant? En je moet naar een eigen adres met eigen aansluitingen voor iedere bewoner?” “Zo’n transitie vraagt veel tijd en investeringen met allerlei partijen om daar toekomstbestendig een vpt-locatie van te maken waar mensen zelf huren”, benadrukt de bestuurder. “Niet alleen van onszelf. Ook van bijvoorbeeld verhuurders. Ik denk dat het jaren duurt voordat je dat gerealiseerd hebt. Dus wij zijn het er niet mee oneens. Het is prima om te doen. Alleen dat kost wel tijd.”

Financiële rust
Tot slot geeft Tuin aan: “Er komen grote uitdagingen op ons af. Een dubbele vergrijzing die zich vertaalt in een toenemende zorgvraag gecombineerd met schaarste aan personeel en financiële middelen. Daarom vragen wij het nieuwe kabinet om, gedurende de transitie, rust op financieel vlak door de kortingen terug te draaien. Investeren in de zorg is juist nu, met de toenemende vergrijzing, juist heel hard nodig.”

https://www.zorgvisie.nl/bezuinigingen-ouderenzorg-transitie-gaat-te-snel/

Onze locaties

Locaties zorg

Van Julsingha
Koningin Wilhelminapark 23
9934 EH Delfzijl
T: 085 - 047 5300
Hunsingoheerd
Borgweg 100
9981 CJ Uithuizen
T: 085 - 047 5300
De Mieden
Hoofdstraat 61a
9982 AB Uithuizermeeden
T: 085 - 047 5300

Locaties thuis diensten

Noorderzorg Thuis
Koningin Wilhelminapark 23
9934 EH Delfzijl
T: 085 - 047 5300
Noorderzorg Dagbesteding
Koningin Wilhelminapark 23
9934 EH Delfzijl
T: 085 - 047 5300